Provningstips

Några enkla provningstekniker;

  1. Titta på färgen. Det hjälper dock inte alltid, eftersom 95% av all whisky färgas med E150.
  2. Hur stark är whiskyn? Lutar man på glaset och tittar på den rand som bildas på glasväggen, får man en bra ledning. 40 % whisky har ett rakt streck, men whisky med en högre alkoholhalt blir mer och mer pärlformad.
  3. Hur avgör man åldern? Ju långsammare det rinner ner från glaskanten ju äldre är whiskyn.
  4. Smakämnen. Flera ränder “gardiner” – flera smakämnen.
  5. Lukta försiktigt, ta en rejäl klunk och håll kvar i munnen. Är det starkt får man ganska fort svälja. Blended whisky har ingen längre eftersmak, men Single malt har det.


Ett annat sätt att bestämma styrka på whisky förutom den som tidigare har delgivits är:

Sätt en ren hand ovanpå glaset. Skaka ordentligt i någon sekund. Räkna sedan ringarna som blir och lägg på 2% per ring. Detta fungerar endast om whiskyn är över 50% i styrka samt att den bör vara riktigt kall för att ringarna ska ligga kvar under längre tid.