Strömstad whisky sällskap

Slideshow Image 1
Slideshow Image 2

 

Kommande provningar 2018

Preliminärt

!8 september

13 oktober

10 november

 

 

 

 


Strömstads Whisky Sällskap
Årsmöte med efterföljande Tomatin vertikalprovning 18 mars 2017

Lördagskväll 18 mars i Folkets Hus. Årsmöte genomfördes utan några frågetecken och problem. Allt gick snabbt och smidigt. Under årsmötet fick deltagarna titta på godsakerna som stod upphällda och framdukade framför dem.

Carl-Johan Ellsén presenterades av Martin för deltagarna. Carl-Johan representerade Galatin företräder Tomatin i Sverige och har så gjort ett litet tag. Han har sedan tidigare en lång dryckesbakgrund från bland annat Systembolaget.

 

 

 

Provade whisky

 

 

Whiskyn som fanns i glasen för kvällen var en Legacy vilket betecknas som en non age whisky på 43% men med en tippad ålder på ca 4 till 6 år. Sedan var det en 12 år 43%, 14 år 46% och 18 åring på 46% där 14 åringen var lagrad på portvins fat. Lagringen från portvinsfatet gav en skön rosévins liknande färg. Glas nummer 5 innehöll en riktig specialare som ingen kan uppbringa igen. En specialflaska som kom direkt från destilleriet. 3,5 år ung, 61,4% och lagrad på virgin oak. Detta blev för övrigt med sin fräscha unika och pigga smak kvällens vinnare i omröstningen. Glas nummer 6 var även det en annorlunda variant för destilleriet. Deras första destillerade rökiga whisky från 2005. 15 ppm i rökighet och 50 %.
Sedan dess har sista veckan varje år vigts åt att destillera rökig whisky.

Carl-Johan genomförde provning glas för glas, gick igenom bakgrunder till varför just den whiskyn kom till, hur den lagrats, hur den har tagits emot hos andra och den stora massan. Han hade flera historier från destilleriet och från sitt privata dryckesliv vilket blev en mycket behaglig och bra kombination. Han var även mycket intresserad av vad vi tyckte  och tänkte om whiskyn och lyckades på det viset skapa diskussioner om whiskyn i glasen både med honom och mellan deltagarna.

Det var en härlig och bra provning med godis i glasen.

Efter provningen blev det fisksoppa, musslor och gott hembakat bröd. Deltagarna lät sig väl smaka och stämningen var hög.

Ruben Almén nyvald till styrelsen, visar upp de provade flaskorna.

 

Senast uppdaterad 2017-03-19 13:48
 
Årsmöte lördag 18 mars 2017

Strömstad Whiskysällskap håller årsmöte lördag 18 mars kl 18.00 i Folkets hus.

Preliminär Dagordning

SWS stadgar

Efter mötesförhandlingarna kommer det att  genomföras en spännande provning med Tomatin.

Carl Johan Ellsén som företräder Tomatin i Sverige kommer till oss och håller en så kallad vertikalprovning. Alltså varierande sorter, åldrar och lagringar från ett destilleri.

Tomatin ligger ca 2,5 mil söder om Inverness och är en highlands whisky vilket ofta visar sig i mjukare, rundare smaker med mer frukt och godistoner utan att för den skull framstå som söt.

Anmälan till provningen sker på sedvanligt vis genom  inbetalning på klubbens bankgiro 654-8440

Ange för och efternamn

Efter genomförd provning har vi mat ifrån Johan Storgärds catering.

Pris provning: 350 kr

Pris Mat: 100 kr

Sista anmälningsdag:  Onsdag 15 Mars

Välkomna nya och gamla medlemmar. Medlemsavgiften är för 2017 300 kronor

/Styrelsen

Senast uppdaterad 2017-02-17 16:08
 
Trevlig champagne- och whiskyprovning 11 februari 2017

Folkets hus tänds upp och börjar sakta fyllas med folk. Bord ställ i ordning, glas dukas fram och några börjar hälla upp whisky till provningen. Tre stycken till antalet är det denna kväll för fokus ligger på champagne som Clas Hardebäck från Gastrosof, Uddevalla kommer så föredömligt att presentera.

I klubbens regi har det inte genomförts någon champagneprovning tidigare och flertalet av deltagarna var mycket nyfikna hur detta skulle te sig mot whisky. Clas var mycket kunnig och förklarade grundligt och tydligt om champagne. Både området, odlingarna, jordmån, druvor, lagring och inte minst tillvägagångssättet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De provade sorterna var:
Glas nummer ett en Prosecco, Artikelnummer 7749 pris 86 :-

Glas nummer två Ostronakademin grant Cru brut som var lagrad tre år på flaska med jäst.
Artikelnummer 82901 pris 300:-

Glas nummer tre var Champagne Vincent Joudart 2008 brut. Den var lagrad sju år på flaska med jäst.
Artikelnummer 90234 pris 397:-

Glas nummer fyra innehöll Champagne Napoléon 2002 brut, tankjäst och sedan lagrad 13 år på flaska med jäst.Artikelnummer 99696 pris 430:-

 

När vi provat champagnen plockade Clas fram ytterligare ett ess. Nämligen ett fantastiskt druvdestillat, Charlier & fils Vieux Marc de champagne för att visa vad man kan göra av druvresterna från pressningen till champagnen. Denna var lagrad 10 år på 1000 L fat. Den hade tydliga druvtoner där både bittermandel och mandel kom fram. En Marc som växte i takt med att den blev luftad och man hittade mer och mer intressanta dofter och smaker.

 

 

 

 

 

 

 

Till champagneprovningen serverades en plocktallrik med kalkonskinka, serranochips, två olika tunnbrödsrullar en med lax och en med serranoskinka samt kavring med egengjord räkröra. Vid genomgången av champagne påtalade Clas att denna magiska dryck passar utmärkt till flertalet olika maträtter så tallrikens innehåll speglade bara en liten bit av vinets stora potential.

 

 

När champagnen började sina i glasen ställdes whiskyn fram på borden. En Mortlach från Asta Morris, GlenDronach 19 år kraftigt sherrylagrad och sist Glen Scotia 24 år från Heart Brothers. Vinnare bland whiskyn blev med överlägsen marginal GlenDronach. Whiskyn var av olika karaktär men var och en på sitt vis otroligt mjuka och smakrika. Även här visade Clas prov på sin stora dryckeskunskap och berättade om de olika sorterna whisky samt anekdoter från resor till de olika destillerierna.

 

 

Resultatet av den efterföljande omröstningen, deltagarna fick denna gång rösta på en favorit

1. GlenDronach Single Cask 19 år glas nummer 2                        17 röster

2. Mortlach  17 år
glas nummer 1                                                    8 röster

3. Glen Scotia 24 år  20 år glas nummer 3                                     4 röster

Provade whisky

Efter provningen blev det mat, kallskuret med potatisgratäng och senapssås från
restaurang Park, kaffe och chokladtryffel tillverkad av Johan och Mattias.

Tryffelns charmanta smak gifte sig perfekt med whiskyn och gav just den där härliga avslutningen på en mycket lyckad provningskväll. Clas var behaglig och intressant att lyssna till vilket gjorde att man hela tiden ville höra mer och mer.

Det ska vi försöka få till i framtiden.

Nästa provning blir i samband med årsmötet 18 mars.

 

Senast uppdaterad 2017-02-13 20:03
 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Sida 5 av 28

Nyheter från Whiskyinfo.se


SWS sponsras av:
Gobias Strömstad